Některé bylinkové čaje svádějí k častému popíjení díky jejich příjemné chuti i vůni, jiné jsou hořké a sotva k polknutí. Pokud se ale chceme uzdravit, je dobré nepříjemnou chuť potlačit. Vždyť i jeden šálek bylinkového čaje prospívá našemu zdraví.
§ LIPOVÝ ČAJ
Léčí kašel a zahlenění, žaludeční křeče, snižuje horečku a pomáhá při revmatu.
Příprava: sušené květy lípy zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut vyluhovat. Následně vše přecedíme a podáváme s medem.
§ ŠÍPKOVÝ ČAJ
Je výborný na nachlazení, únavu, čistí močové cesty, zvyšuje odolnost proti infekci.
Příprava: čerstvé šípky vaříme 10 minut. Pak je slijeme, čaj ochutíme medem a citronem.
§ MEDUŇKOVÝ ČAJ
Léčí nespavost a skvěle uklidňuje, proto je dobré pít ho před spaním. Dále léčí žaludeční neurózu a pozitivně působí na srdeční arytmii.
Příprava: čerstvou nebo sušenou meduňku přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut vyluhovat.
§ KOPŘIVOVÝ ČAJ
Je výborný při detoxikaci těla, zklidňuje infekce močových cest, zmírňuje alergické příznaky.
Příprava: špičky mladých kopřiv přelijeme vroucí vodou a necháme 20 minut vyluhovat. Užíváme nejlépe ráno před snídaní.
§ HEŘMÁNKOVÝ ČAJ
Zábaly z lektvaru léčí záněty i podrážděnou pokožku. Léčivé účinky jsou výborné nejen k pití čaje, ale také k inhalaci při nachlazení.
Příprava: heřmánek přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut vyluhovat. Pijeme vždy čerstvý, nejlépe po jídle.
§ BEZOVÝ ČAJ
Je výborný na nachlazení, chřipku i angínu. Pomáhá na zánět dutin a dýchacích cest.
Příprava: bezový květ zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut vyluhovat. Poté scedíme a pijeme. Čaj má velmi dobrou a sladkou chuť, proto ho již nemusíme doslazovat.
§ MATEŘÍDOUŠKOVÝ ČAJ
Skvěle rozpouští hleny a tlumí kašel. Pomáhá při bolestech hlavy i na nespavost.
Příprava: sušenou mateřídoušku zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut vyluhovat.
§ MÁTOVÝ ČAJ
Mírní zažívací potíže, ulevuje při nachlazení a tlumí menstruační bolesti.
Příprava: lístky máty přelijeme vroucí vodou a ještě vše necháme přejít varem. Necháme 15 minut vyluhovat a následně i s lístky nalijeme do sklenic. Pijeme horký, v létě můžeme čaj vychladit – skvěle osvěží nás i náš dech.